Kremacja zwierząt domowych Kielce, indywidualna i zbiorowa, urny na prochy dla zwierząt

Rejonowe Przedsiębiorstwo Zieleni i Usług Komunalnych w Kielcach    wiecznyprzyjaciel@zielen.kielce.pl     tel:  721 650 030

Slider

Z cyklu poznaj rasę - Owczarek Niemiecki

Z cyklu poznaj rasę - Owczarek Niemiecki

Według jednejz teorii przodkami owczarka niemieckiego były żyjące w średniowieczu na niemieckich ziemiach wiejskie psy zwane hovawartami czyli „stróżami podwórza” a używano ich do pilnowania dobytku.

W kwietniu 1899 roku uznawany za twórcę rasy rotmistrz Max von Stephanitz wspólnie z Arturem Meyerem założyli Klub Owczarka Niemieckiego, który jest dzisiaj największym i najbardziej wpływowym stowarzyszeniem rasy owczarek niemiecki na świecie. Do opracowania pierwszego wzorca psa posłużył  pies o imieniu Hektor. Rasa bardzo szybko zyskała popularność, między innymi jako doskonały pies służbowy.

Charakterystyczne cechy: wysokość w kłębie wynosi między 60 a 65 cm u samców i 55 do 60 cm u suczek, należy do przedstawicieli ras średnich lub dużych. Ma doskonałe proporcje ciała, krzepką, muskularną i równocześnie atletyczną budowę, są zwinne i szybkie, nie mają tendencji do nadwagi. Są bardzo wytrzymałe. Posiadają imponujący zgryz nożycowy z 42 zębami. Pionowo stojące, skierowane do przodu uszy oraz ciemne, położone nieco skośnie oczy sprawiają, że psy tej rasy wyglądają na czujne i skoncentrowane. Żyją od 9 do 13 lat. Przez długi czas uwzględniano jedynie odmianę krótkowłosą ale zmieniło się to od 2008 roku, kiedy to uznano typ długowłosy. Najczęstsze umaszczenie  jest czarne z brązowymi, żółtymi lub jasnoszarymi oznaczeniami. To wesoły, czujny i lojalny pies. Jest bardzo wytrwały i uwielbia spędzać czas ze swoimi opiekunami. Ufny i oddany, często pełni funkcję psa rodzinnego. Zaliczany do psów obronnych, może być psem wojskowym, tropiącym, przewodnikiem niewidomych, poszukującym osób zaginionych, narkotyków lub materiałów wybuchowych.

Jak karmić: Żywienie owczarka niemieckiego powinno być zbilansowane. Szczenięta mogą dostawać zarówno mokrą, jak i suchą karmę 2–4 razy dziennie. Dorosłe osobniki (ze względu na ryzyko rozszerzenia i skrętu żołądka) również powinny być karmione 2–4 dziennie karmą suchą i mokrą. Najważniejszym dla psów źródłem białek jest mięso, które powinno stanowić 70% pożywienia, zarówno w postaci karmy suchej i mokrej, przygotowanego posiłku czy podawane na surowo. Pozostałe 20 do 30 % diety powinny stanowić warzywa i owoce, które dostarczą  psu ważne witaminy i substancje mineralne.

Pielęgnacja: Rasa ta nie wymaga szczególnej troski. Ważne jest by regularnie wyczesywać psa – maksymalnie do 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza w okresie linienia. Jeśli zaś chodzi o kąpiele to nie częściej niż 2 razy w roku. Powinniśmy również regularnie przycinać pazurki psa i dbać o czystość jego uszu i oczu.

Najczęstsze choroby: Owczarek to pies, który bardzo dobrze znosi niskie temperatury i nie boi się deszczu ani śniegu. Do najczęstszych schorzeń (z racji tego iż jest duży) należy dysplazja stawu biodrowego. Często występuje u nich również zapalenie uszu i spojówek oraz kłopoty jelitowo-żołądkowe – nawet skręt żołądka. U starszych psiaków tej rasy mogą pojawić się problemy z trzustką i tarczycą, bóle kręgosłupa i nowotwory.

2023-08-24
Zamknij